Kava in čaj

Skodelice za tople napitke na stojalu
6 skodelic za čaj, kavo, kakav, ...
  • Model: BHC-364
  • Proizvajalec: Bohmann

Cena:   21.50 € z DDV

 Razprodano 
Details:

Skodelice za kavo, čaj, kakav ali druge tople napitke, na priročnem stojalu. Privlačen dizajn bo vaše goste navdušil, še preden bodo poskusili napitek, ki ste ga pripravili!

Skodelice so izdelane po tradicionalni tehniki iz naravnih materialov. 6 skodelic s privlačnim, modernim potiskom bo navdušilo vaše goste! Še bolj navdušeni pa bodo, ko bodo poskusili napitek, ki ste ga pripravili!

Skodelice so primerne za vse vrste hladnih in toplih napitkov!

Pred prvo uporabo skodelice operite z mlačno vodo in malo detergenta in nato temeljito obrišite s suho krpo. Če želite ohraniti dolgotrajen sijaj skodelic, med vsakim čiščenjem v vodo dodajte nekaj kapljic kisa ali limoninega soka.

Navodila za čiščenje:
- Če na skodelici ostane suhi ostanek napitka, jo namočite v toplo vodo
- Uporabljajte blaga čistilna sredstva in toplo vodo
- Skodelice lahko operete v pomivalnem stroju
- Po čiščenju priporočamo, da skodelice osušite s suho krpo
- Ne uporabljajte grobih gobic za čiščenje
- Skodelic ne izpostavljajte nenadnim temperaturnim spremembam

Že dolgo je znano, da imata tako kava kot čaj poživljajoč učinek, in sicer zaradi kofeina, ki ga vsebujeta oba napitka. Poleg kofeina pa oba vsebujeta tudi vitamine in minerale, vendar se te vrednosti precej razlikujejo, prav tako pa so vrednosti različne glede na to, ali pijemo zeleni ali črni čaj.

Kava ali čaj

Kofein v čaju se veže na čreslovine, tako da deluje povsem drugače kot kofein v kavi. Kofein v čaju ne deluje neposredno na srce in krvni obtok, temveč prek boljše prekrvavitve možganov in povečane izmenjave možganske tekočine vpliva na možgane in centralni živčni sistem. Tako lahko pojasnimo občutno povečanje koncentracije in reakcijske sposobnosti po pitju čaja. V nasprotju s čajem pa deluje kofein v kavi neposredno na srce in krvni obtok. Tako se nam pri pitju kave dvigne utrip in zviša krvni tlak. Kofein v kavi namreč blokira receptorje snovi, imenovane adenozin, ki sicer spodbuja spanje. Raven adenozina čez dan narašča. Z blokiranjem receptorjev adenozina se kofein zoperstavi zaspanosti, zaradi česar se ljudje počutijo bolj budni in pozorni.

Razlike med kavo in čajem pa se ne končajo pri kofeinu. Čaj za razliko od kave vsebuje bistveno več vitaminov in mineralov in je znan po svojih zdravilnih učinkih. Razlike pa se pojavljajo tudi pri različnih vrstah čaja. Zeleni čaj vsebuje precej več vitaminov kot črni čaj, kava pa za razliko od čaja vsebuje le malo vitaminov. V čaju najdemo veliko karotena, vitaminov A, D, B1, B2, ter vitamina E in C. V kavi pa se nahajata le manjši količini vitaminov B2 in E.

Se pa v vseh naštetih poživilnih napitkih nahaja precej mineralov. Tako povsod najdemo kalcij, fosfor, železo, natrij in kalij. Kava na primer vsebuje približno 2- do 3-krat manj kalcija, fosforja in železa kot čaj, vsebuje pa približno enako količino natrija in kalija. Tudi tu pa prihaja do razlik med zelenimi in črnimi čaji, saj zeleni vsebujejo občutno več navedenih mineralov kot črni čaji. Tako na podlagi vsega povedanega še vedno velja, da je čaj najbolj primerno poživilo, saj ima izredno veliko pozitivnih učinkov na naše zdravje, kar še posebej velja za vse vrste zelenih čajev. Je pa seveda sama izbira odvisna tudi od življenjskega stila in navad posameznika. Jutranja kava in cigareta sta za nekatere, čeprav smrtonosna, še vedno nepogrešljiva kombinacija. Po drugi strani pa čaj in cigareta nista ravno najboljša prijatelja, saj za razliko od kave čaj ob cigareti izgubi svojo pravo aromo in okus. Vsekakor pa pri kavi in čaju velja, da ne gre pretiravati. Več o samih zdravilnih učinkih in kako si pripraviti brezkofeinski čaj pa si lahko preberete v članku Zdravilni učinki čaja.

Vir: http://www.skodelica-caja.com/blog/caj-vs-kava/

Trenutne ocene: 0

Dodano v katalog dne 11 september, 2014.

       

fb-title